úterý 7. října 2014

RECENZE: 15 minus

Název: 15 minus
Autor: Tomáš Zářecký
Vydání u nás: 2011
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 416
Žánr: thriller, dobrodružné akční, napínavé
Anotace: 15 minus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...



První věta:
Televizní studio.



O autorovi:
Narodil se roku 1988 a od té doby žije a tvoří v Pardubicích. Studuje na pedagogické fakultě v Hradci Králové historii a společenské vědy. Po ukončení gymnázia začal pravidelně publikovat na internetu. Jeho fejetony a eseje vycházely zprvu v Pozitivních novinách, nyní jsou k nalezení v magazínu CzechFolks PLUS. Ve svých textech čtenáře jednak baví, zároveň však neváhá upozornit na negativní jevy současné společnosti. 15 minus je jeho prvním románovým počinem, na dalších usilovně pracuje. Vyznává motto, že na prvním místě by měl být čtenář, ne autorovo ego, a snaží se v duchu tohoto hesla tvořit. Ve volném čase je kromě psaní nadšeným hokejovým fanouškem a čtenářem dobrých knih.




Děj...
Hlavní hrdina Don se spolu s dalšími čtrnácti odvážlivci přihlásí do televizní show 15 minus. Jde o soutěž, ve které lze vyhrát až 60 milionů eur. No proč to nezkusit? Peníze se hodí každému, jenže boj o ně není pro každého, obzvlášť v téhle hře ne. Po prvních pár dnes je jim všem jasné, že jejich hlavní výhrou v soutěži nebudou peníze, ale jejich život, o který mohou v téhle kruté soutěži přijít během mrknutí oka, když si nebudou dávat setsakramentský pozor. Nástrah je všude kolem nich spousta. Nejen krajiny ve které se nacházejí však může způsobit jejich prohru...



Dojmy...
Netuším kde začít, protože dojmů z téhle knihy je tolik, že to ani nejde vše vyjádřit slovy. Od knihy jsem očekávala opravdu strašně moc. Neskutečně jsem se na její čtení těšila a doteď nechápu, proč jsem to tak dlouho odkládala. A víte co? NEZKLAMALA!! Ještě teď vzpomínám na všechny ty nástrahy, které Don a ostatní prožili a z některých mi opravdu běhá mráz po zádech ještě teď, protože něco takového by nechalo klidným jen málo koho - leda snad Bakariho! (pochopí jen ti co četli.).
Tahle kniha a hlavně její obsah, lze jen těžko popsat slovy. Musíte si to prostě přečíst a hlavně dočíst až do konce, aby jste pochopili proč kdo co udělal, z jakého důvodu spáchal už dopředu dotyční téměř jistou sebevraždu už jen tím, že se do samotné soutěže přihlásil. Celou dobu jim budete tak usilovně fandit, až se stanete šestnáctým členek skupiny, tichým pozorovatelem jejich činů - odvahy, zbabělosti, ukvapených závěrů... Budete jim tak moc fandit, že vás bude přímo dohánět k šílenství to co prožívají a vy to nemůžete nijak ovlivnit a jediné co vám zbývá je doufat! Doufat, že ten a ten přežije, že se stane to a to a zároveň nechcete aby se stalo něco jiného. Nemá smysl říkat, aby jste si nikoho příliš neoblibovali, protože ze své vlastní zkušenosti vím, že to prostě nejde!

Co se týče samotné odvážné Patnáctky... Zprvu bych asi mohla říct, že je to zajímavá směsice různých osobností, charakterů. Jeden je tak odlišný od druhého, že si tu každý najde své favority, kterým bude držet palce aby vše zvládl. Opět bych mohla říct, že je lepší si žádného ,svého favorita' nevybírat, ale znovu říkám, nemá to cenu. Na každé stránce se skrývá nějaké napětí, akce, dobrodružství a jakmile jedno skončí, autor vám nedá pokoj a hned vás vrhá do dalšího. Odložit v takových chvílích knihu je téměř nemožné a sama jsme se k tomu musela nejedenou přemlouvat. Věřte mi, byl to boj! Odložit knihu v napínavém momentu je prostě téměř nemožné!

O téhle knize by se opravdu dalo mluvit neskutečně dlouho. Mohla bych vám tu dokolečka povídat jak to bylo úžasné, nezapomenutelné, senzační, ale myslím, že to už jste z mých předešlých slov poznali sami. Příběh vás naprosto pohltí. Realita se pro vás stává něčím, co je až na druhém místě. Důležitější je dozvědět se, co se skrývá za další větou, stránkou, kapitolou... Na to, že Tomáš Zářecký napsal tuhle knihu opravdu v poměrně nízkém věku, je děj velmi kvalitní a propracované a dobře odvedené práci není vůbec pochyb.



Závěr...
A co říct za závěr? Snad jen... OKAMŽITĚ SI TO PŘEČTĚTE!!!!
Určitě by ještě stálo za to říct, že ne každý má na čtení téhle knihy žaludek, protože se tam objevují scény, které by slabším povahám nemuseli dělat dobře! Ale vy ostatní, kteří se nebojíte krutějších a brutálnějších příběhů... tohle je přímo pro VÁS!



HODNOCENÍ: 



U čtení jsem poslouchala: 

Halestorm - I Miss The Misery




Halestorm - Familiar Taste of Poison




Oficiální stránky autora: www.zarecky.webnode.cz


Flexi

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)