čtvrtek 17. dubna 2014

RECENZE: Říše temnot - Krvavý polibek

Název: Krvavý polibek
Série: Říše temnot (7.díl)
Autor: L. J. Smith
Originální název: Night World - Hunterss
Původní vydání originálu: 1996
Vydání u nás: 2014
Překlad: Milena Hordinová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 240
Žánr: fantasy, sci-fi, young adults
Anotace: Mladé upírce Jez se zdá, že s ní už delší dobu není něco v pořádku. Rozhodne se změnit svůj život a stane se lovkyní upírů. Jednoho dne dostane těžký úkol: najít Mocnou sílu, která má pomoci zachránit svět před blížící se apokalypsou. Splní své poslání i za cenu spojenectví s bývalými nepříteli? Odolá touze po krvi a starým citům, které jsou stále její součástí?



První věta:
Stalo se to té noci, kdy Jez naposled lovila.


O autorce:
L. J. Smith napsala více než dvacet pět knih pro mládež, včetně populárních Upířích deníků, které se umístila v žebříčku bestsellerů v deníku New York Times. Žije v Kalifornii, mezi její koníčky patří čtení, turistika, cestování a její kočka Suzie. Na jejích internetových stránkách www.ljanesmith.net, kde si můžete stáhnout mnoho jejích povídek.



Děj...
Jez je mladá upírka. Přišla o rodiče a žije u strýčka. Jednoho dne však zjistí znepokojující informaci o svých rodičích a rozhodne se změnit svůj život. Stane se z ní lovec upírů, nebo spíš lovkyně. jejím novým cílem je chránit lidi před tvory Říše temnot a ne je lovit a sát jim krev... Jez se nějakou dobu drží od starých známých dál, ale nakonec nemá na výběr a kvůli záchraně světa se musí vrátit zpět.


Dojmy...
Musím se trochu zamyslet, co vlastně o téhle knize říct a jak ji ohodnotit, protože z mého pohledu se v ní vlastně nic nedělo. Nebylo tam žádné napětí, akce... no ta se tam možná jen tak nenápadně mihla. Tuhle sérii nemám přečtenou celou, to je pravda, ale co tak vím, tak na sebe díly volně navazují a jde vlastně o jednotlivé krátké příběhy o tvorech a bytostech, kteří společně tvoří Říši temnot. V tomto, sedmém, díle je příběh zaměřen na upíry, tak jak je všichni známe v podání L. J. Smith. Upíři, kteří jsou plní emocí a v samotném závěru z nich vlastně vůbec nemáte strach.

Zaměřím se na postavy, hlavně na hlavní hrdinku Jez, která hledá tzv. Mocnou sílu, která má zachránit svět před zkázou. Na první pohled to zase nezní tak špatně, že? Jak už bylo řečeno, Jez je upírka, která se stala lovkyní upírů. Opomeneme fakt, že se vůbec jako upír nechová. Dokonce opomeneme i to, že její povaha není nic moc. Když se nad tím tak zamyslím, vlastně se nám z hlavní hrdinky, která má pomoct zachránit svět, stává nelogicky uvažující postava, která vůbec nepůsobí reálně a na svůj věk se chová až příliš lehkovážně a dětinsky - aspoň mě to tak přišlo. A ostatní postavy také nebyly příliš reálně vykresleny a promyšleny.

Co se mi na této knize vlastně líbilo? Jednoznačně to byla obálka, která se nakladatelství opravdu moc povedla. Celkově obálky této série jsou velice povedené a dokáží zaujmout, což se bohužel o samotném příběhu tak jednoznačně říct nedá. Jedna z výhod je, že ač je děj takový zvláštní a ne moc zajímavý, kniha se čte opravdu velmi rychle a celé to rychle utíká.


Závěr...
První a druhý díl této série se mi líbil o dost víc. Možná je to i tím, že jde už o sedmí díl a čím více dílů je, tím víc dohází nějaká ta inspirace a autorka tak nějak píše z posledního co jí napadá. Nevím, kolik bude mít tahle série dílů, ale už teď je jich podle mě až až. Knihu bych doporučila hlavně mladším čtenářům tak kolem deseti let, kterým by se tento velmi jednoduchý děj s jednoduchou zápletkou mohl líbit. Jinak je to takové nemastné neslané no. A i když to nerada dělám, hodnocení nebude nic moc. Oproti prvním dvěma dílům nic moc no.


HODNOCENÍ: 


U čtení jsem nic neposlouchala. 


Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla poděkovat nakladatelství FRAGMENT.
Knihu si můžete zakoupit zde


Flexi

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)