pátek 25. dubna 2014

RECENZE: Rezistence

Název: Rezistence
Série: Divergence (2.díl)
Autor: Veronica Rothová
Původní název: Insurgent
Původní vydání originálu: 2012
Vydání u nás: 2012
Překlad: Radka Kolebáčová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Žánr: dystopie, akční
Anotace: Žádná volba není bez následků. Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou - a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?
Druhý díl dystopické trilogie.


První věta:
Probudím se s jeho jménem na rtech.


O autorce:
Veronica se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé
hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fóbií. Děj své prvotiny Divergence, jež se zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Už její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů.


POZOR! Můžou se objevit spojlery k prvnímu dílu!!!!


Děj...
Tris, Tobias, Marcus, Peter a Caleb jedou vlakem a mají zamířeno do Mírumilovnisti. tam stráví nějakou dobu, jenže věci se dávají rychle do pohybu a je zapotřebí jednat rychle... Sečtělost je stále neodbytnější a vynalézavější jak ostatní přinutit k poslušnosti, jenže Neohrožení a odpadlíci se nehodlají jen tak vzdát a plánují, jak nepřátelskou frakci zneškodnit... Tris má však vlastní hlavu a nehodlá čekat, až si lídr frakce Sečtělích začne s Divergentními pohrávat jako z hadrovými panenkami... Ne vždy je tohle ale ta správná volba.


Dojmy...
Druhý díl začíná přesně tam, kde končí první, takže se nemusíte bát, že by jste o něco přišli. Druhý díl této série byl z mého pohledu... já vlastně ani nevím jak to nazvat. První poloviny byla dokonalá. Moc se mi to
líbilo. Ta druhá poloviny už se mi zas až tolik nelíbila, ale tím rozhodně nechci tvrdit, že to bylo špatné, to v žádném případě! No a konec... k tomu prostě není co říct. Snad jen - proč? Ale pomalu, k tomu se dostaneme...


Začneme hezky od začátku. V první řadě je nutné zmínit, že postavy si od začátku prvního dílu prošly určitou změnou, přece jen mají už ledaco za sebou a v tomhle díle to rozhodně nekončí, spíš naopak začíná. Sečtělost se staví na pozici hlavní frakce a snaží se zneškodnit všechny případné nepřátele. Jenže to nebude tak lehké. Neohroženost si jen tak poroučet nenechá a takových se najde víc. V porovnání s prvním dílem byl tenhle podstatně akčnější. Dělo se tam toho spoustu. Jak už dějově, tak i s postavami. Tris si od odchodu ze své rodné frakce, z Odevzdanosti, prošla tvrdým výcvikem v Neohroženosti, kde získala přátele a také potkala kluka, do kterého se zamilovala, čelila útoku Neohrožených omámených simulací a ztratila rodiče. Tohle všechno musí člověka nějakým způsobem poznamenat, proto se není čemu divit, že její chování už není takové, jako v prvním díle a naše nebojácná Tris má své nálady a návaly úzkosti.

Zato Tobias - tak toho jsem měla chuť nejednou pořádně praštit. Sakra vždyť ta holka není kus kamene bez citů, aby zvládala všechno co se kolem ní děje, a ne že by se jí to netýkalo, spíš naopak.
Jak už jsem řekla, první polovina knihy byla perfektní, pak  to bylo chvilku takové... no nevím, moc ně to

nebavilo, ale ke konci se to zase rozjelo a přiznám se, že se našli pasáže, které mě opravdu přímo šokovali! No a samotný konec... proč to muselo skončit tak otevřeně? Konec byl super, hodně akce a žádná nuda, tak to má být!


Závěr...
Pokud porovnám první a druhý díl, ten první se mi líbil asi o trochu víc, ale zas tak velký rozdíl to nebyl. Jak už jsem říkala, ve druhém díle bylo více akce a určitě by jste si ho měli přečíst. Rozhodně to není špatné čtení a všem pokračování Trisina příběhu a pěti frakcí doporučuju!



HODNOCENÍ: 



U čtení jsem poslouchala: 



Flexi

2 komentáře:

  1. Mně se také dvojka moc líbila, nevím, proč se tolika lidem nelíbí. o.O
    Otevřený konec mě taky málem zabil, kdybych neměla po ruce Alianci... fuuf to by byla hrůza :O :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je pravda, že jednička byla o něco lepší, ale dvojka zase nebyla tak špatná, i když mě tam některé pasáže moc nebavily, za přečtení to rozhodně stálo :)

      Vymazat

Prosím, nepoužívejte možnost Anonymní. Špatně se v tom potom vyznám, díky :)